Címke - Hulladékkezelés

Miért probléma a hulladék? – gondolatébresztő háttércikkünk

Hírek
Miért probléma a hulladék? – gondolatébresztő háttércikkünk
A túlzott mértékű hulladék termelésről, s az úton-útfélen látható szemétkupacok által okozott környezeti problémákról, a hulladékok kezelésének módjairól is érdemes beszélgetni a gyerekekkel - a saját egészségük és jövőjük érdekében. A probléma érzékeltetéséhez nyújt segítséget az alábbi cikkünk néhány gondolata és kérdés felvetése.

Előbb vagy utóbb minden tárgyból hulladék lesz

Hírek
Címkék: Hulladékkezelés
Előbb vagy utóbb minden tárgyból hulladék lesz
Javítással tovább tudjuk használni a tárgyakat, így később lesz belőlük hulladék. Nem kell újabb és újabb terméket vennünk a régi helyettesítésére, így később telnek meg a lerakók és nem pazaroljuk az erőforrásokat sem. Előbb-utóbb minden tárgyból hulladék lesz, épp ezért nem mindegy, hogy mennyi cuccunk van és meddig használjuk őket.

Szemétsziget az óceánban

Hírek
Szemétsziget az óceánban
A Szemét-szigetek a térképen nem szerepelnek és műholddal sem láthatók, de létezésük kétségtelen. Tegyünk ellenük! Érdekes adat, hogy évente 300,000 tonna műanyaghulladék keletkezik Magyarországon, ebből a műanyag palackok 80 millió darabot tesznek ki, amivel a Ferencvárosi stadiont színültig meg lehetne tölteni! A probléma azonban nem csupán annyi, hogy ezeket hasznosítani, deponálni kell, hanem pl. az, hogy mi történik azzal a műanyagmennyiséggel, ami a "rendszeren" kívülre kerül? Nem is gondolnánk, de ezek egy komoly hányada az óceánokba vándorol, s ott - a már gimnáziumban is tanult - áramlatok összegyűjtik őket.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület Esélyt az életnek programja - az élelmiszerhulladék csökkentéséért

Hírek
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület Esélyt az életnek programja - az élelmiszerhulladék csökkentéséért
A növekvő mennyiségű élelmiszer-hulladék nemcsak a pénztárcánknak árt. Komoly társadalmi és környezeti károkat is okoz. Az Esélyt az életnek program weboldalának célja, hogy segítsen az érdeklődőknek tájékozódni, s jó ötletek segítségével csökkenteni a háztartásában kidobott ennivaló mennyiségét.

Bőrünkön át szívjuk magunkba a műanyagmérget

Hírek
Bőrünkön át szívjuk magunkba a műanyagmérget
Ha nem változnak a jelenlegi fogyasztói igények, 2050-re 33 milliárd tonnával nő a világszerte gyártott műanyagtermékek mennyisége. Ennyivel 2,75 milliárd kukásautót lehetne megtölteni, amelyek sorba állítva nyolcszázszor érnék körül az Egyenlítőt. A foszladozó, mérgező műanyagokat a mi szervezetünk is felszívja szépen lassan. Miért legyen veszélyes hulladék a műanyag?

Mi a baj az elektronikai termékekkel?

Hírek
Mi a baj az elektronikai termékekkel?
Az elektronikai termékek előállítása és forgalmazása óriási környezeti teherrel jár. A gépek előállításához szükséges nyersanyagigény intenzív bányászatot feltételez, a tervezett elavulás és a trendek diktálta gyors ütemű termékcsere hulladékot generál, ráadásul a szerkezetek nagy része nem kerül megfelelő módon hulladékudvarokba, s így ártalmatlanításra sem. Ehhez jön még hozzá, hogy a szelektíven gyűjtött alkatrészek válogatását gyakran alacsony biztonsági küszöbű, megengedő munkavédelmi feltételek s egészségre ártalmas körülmények között dolgozó emberek végzik.

Zöld tömb - élhetőbb panel - 15. Zöldebb élettér kialakítása panel környezetben

Videók
Zöld tömb - élhetőbb panel - 15. Zöldebb élettér kialakítása panel környezetbenZöld tömb - élehtőbb panel - Tematikus kampányév az élhetőbb lakótelepekért - www.zoldtomb.hu

Játék

Hasznos

Címkék

  • Zöld Tömb Módszertani kiadvány
  • Magyar Zöld Oldalak
  • Kirándul.hu