Címke - életmód

Tippek öko-lábnyom csökkentésre

Hírek
Tippek öko-lábnyom csökkentésre
Ma már sokszor használjuk az öko-lábnyom fogalmát; de egy mondat erejéig talán mégis érdemes visszautalni a kifejezés mögöttes tartalmára. Az öko-lábnyom azt számszerűsíti, milyen nagyságú terület nyersanyag és erőforrás készlete tudja kiszolgálni egy ember vagy egy ország megszokott életszínvonalát. Mivel a természeti javaink egy része nem, más része pedig csak a felhasználás mértékénél lassabb ütemben képes megújulni - az élet minden területén érdemes takarékoskodnunk, spórolnunk, kíméletes használatra, átgondoltabb fogyasztásra törekednünk. A Láss zölden oldal ehhez egészen kézenfekvő, napi praktikák sorát gyűjtötte egybe nekünk.

12 lépés a tudatos vásárlás és egészséges étkezés felé

Hírek
12 lépés a tudatos vásárlás és egészséges étkezés felé
A tudatos vásárlás arról szól, hogy nem választunk olyan terméket amely környezetszennyező, energiapazarló, nem adjuk a pénzünket olyan vállalatoknak, akik nem törődnek a természettel, a munkavállalóik jogaival, a helyi lakosokkal, a fogyasztók egészségével. Amikor csak lehet vásároljunk helyi termelőktől vagy társadalmi felelősséget vállaló cégektől, hasznos, egészséges és környezetbarát termékeket.

MK-Kisokos a biztonságos bringázásért

Hírek
MK-Kisokos a biztonságos bringázásért
Bringázni jó! S nem csak jó, de sokszor egyszerűbb, gyorsabb, rövidtávon hatékonyabb, olcsóbb is. Sőt, a környezetkímélőbb és az egészséget, a mozgás fontosságát szem előtt tartó életmódnak is fontos része. A Magyar Kerékpárosklub bringa-kisokosa kifejezetten abban szeretne segíteni, hogy Neked is sok örömet okozzon a kerékpározás. Összeállításában sok olyan barát segítette a szervezetet, aki hosszú évek óta teker az úton, túrázik családjával biciklin, vagy a kerékpársport az élete. Az ő tapasztalataikat gyűjtötték össze, hogy Neked már ne kelljen a saját károdon tanulni.

Készítsd magad – őszi/téli ötlettár

Hírek
Címkék: élelmiszer, életmód
Készítsd magad – őszi/téli ötlettár
Az őszi gyümölcs betakarítási szezon közepén járunk, de egy jó háziasszonynak már gondolnia kell a téli napokra is. A friss zöld javak hiányában, vagy azokat kiváltva télen is számos tápláló finomság kerülhet az asztalunkra, ha az előkészítésre áldozunk egy kis időt. Természetesen ezúttal is a házilag, saját ízlés szerint, jó minőségű alapanyagokból készített ételek mellett tesszük le a voksunkat. A befőzési időszak sikeréhez szeretnénk hozzájárulni mi is néhány vitamindús, laktató finomság, ínycsiklandozó édesség, télálló csemege elkészítési módjának közreadásával.

Egészségesebben eszünk mint 10 éve?

Hírek
Címkék: élelmiszer, életmód
Egészségesebben eszünk mint 10 éve?
A KSH jelentése szerint kevesebb élelmiszert fogyasztunk és némileg egészségesebben étkezünk a korábbi évtizedhez képest. Van azonban még min változtani. A KSH nyáron jelentette meg a legfrissebb, a hazai élelmiszerfogyasztásról szóló jelentését, amely az élelmiszermérlegek alapján számított egy főre jutó fogyasztási adatokat adja közre. Vagyis, a jelentés alapján áttekinthetjük, hogy egy átlagos magyar ember mennyit fogyaszt az alapvető élelmiszerekből, illetve, hogy hogyan változtak a fogyasztási szokásaink egy évtized alatt.

Csak természetesen! - Körkép a hazai élőfalvakról

Hírek
Csak természetesen! - Körkép a hazai élőfalvakról
Tél, tavasz, Nyár, Ősz... Szerethető, rokonszenves és tartalmas kisfilmek a hazai élőfalvakról, egy másfajta életmódról, a természetközeliség és a közösségi élet választásáról.

Zöldítsd a fürdőt! (Ötletek a Csalán Egyesülettől)

Hírek
Zöldítsd a fürdőt! (Ötletek a Csalán Egyesülettől)
A Csalán Egyesület "Élj zölden! Mi segítünk." programja számos hasznosítható, okos tippet ajánl számunkra, melyekkel hatékonyan zöldíthetjük otthonunkat a konyhától a fürdőn át a kertig. Az alábbi cikkben a fürdőben megvalósítható takarékossági lépéseket ismertetjük, s a természetes tisztítószerek használatába is beavatjuk olvasóinkat.

Belevethetik magukat a kis kertészek a zöldségtermesztésbe

Hírek
Belevethetik magukat a kis kertészek a zöldségtermesztésbe
A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) idén is meghirdeti általános iskolásoknak szóló, Vesd Bele Magad! elnevezésű mozgalmát és a hozzá kapcsolódó adománygyűjtő akciót is, amelynek a saját termesztésű zöldségek népszerűsítése mellett elsődleges célja a gyerekek szemléletformálása.

Konyhai újrahasznosítás A-tól Z-ig

Hírek
 Konyhai újrahasznosítás A-tól Z-ig
A konyhai újrahasznosítással csökkented az élelmiszerhulladékot, és a kreativitásodat is nap mint nap kiélheted. Élelmiszer és különféle konyhai maradékok okos felhasználása a Tudatosvasarlo.hu ötletei alapján.

Olcsó rezsicsökkentő módszerek

Hírek
 Olcsó rezsicsökkentő módszerek
Kormányzati intézkedések ide vagy oda, az igazi rezsi csökkentés nem csupán azt jelenti, hogy olcsóbban kapunk valamilyen háztartási energiát, hanem azt, hogy takarékoskodva az energia felhasználásával érünk el megtakarítást, ami amellett, hogy a pénztárcánkon is észrevehető, környezettudatos fogyasztói magatartást jelent. (Bencsik Márta greenfo.hu)

Indul a Közösségi Tanulókert Hálózat programsorozat!

Hírek
Indul a Közösségi Tanulókert Hálózat programsorozat!
A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat III. szakosztályának keretéből ismét megvalósuló projekt az ország szinte egész területét lefedi. A teljes lista közlésén túl az egyes programokról, azok tartalmáról eseménynaptárunkban olvashat.

Játék

Hasznos

Címkék

  • BMK Zöld foglalkozások óvodásoknak
  • Szelektiv.hu
  • Zöld Tömb Módszertani kiadvány