Zöld tömb módszertan

„Zöld Tömb – élhetőbb panel” - Módszertani összefoglaló kiadvány

Zöld tömb - módszertani összefoglaló
A KMOP-3.3.4/A kódszámú, a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok szervezése pályázati konstrukció keretében megvalósított, "Zöld Tömb – élhetőbb panel" program módszertani ismertető anyagát olvashatja. Az összefoglaló több mint száz oldalon keresztül vezeti végig az érdeklődőt a BMK által életre hívott lakóhely-zöldítő, életmód formáló éves kampány lebonyolítási munkálatain. Szívesen fogadjuk az anyaghoz kapcsolódó szakmai meglátásokat s partneri megkereséseket.

"Öko-panel" - Zöld Tömb interaktív fenntarthatósági oktatóposzter

Címkék: öko-háztartás
Öko-panel
Az iskolák számára készített, panel környezetet ábrázoló poszterünk jellemzője, hogy mágneses felületével és a poszterre helyezhető, cserélhető mágnesképek segítségével mind az öt nagyvárosi környezeti téma (élettér zöldítés, hulladék csökkentés, energiatakarékosság, tudatos vásárlás, ökoháztartás jellemzői) végigtárgyalható, játékos formában. A játékot eltérő mélységű és más-más hangsúlyú magyarázat kíséretében kisebb és nagyobb gyerekek, sőt, családok számára is ajánljuk. Az oktatótábla rendezvények, iskolai és életmód napok, táborok programelemeként is jó szolgálatot tehet.

Zöld Tömb oktatóplakátok - Ökoháztartás

Ökoháztartás
A Zöld Tömb - élhetőbb panel kampányunk keretében elkészített oktatóposzter sorozatunk befejező eleme a még mindig kicsit ismeretlenül csengő „ökoháztartás” fogalmát segít pontosítani. Plakátunk fókuszába a fürdő, és azon belül is a kíméletes módon, természetes, natúr szerekkel is megoldható tisztítás, tisztálkodás került. Emellett az iskolai szabadidős vagy tábori témafeldolgozáshoz a házimunka más területeit, így a természetkonyha fortélyait és a saját kezű tárgyalkotás gyakorlatát is ajánljuk.

Zöld Tömb oktatóplakátok - Tudatos vásárlás

Tudatos vásárlás
A Zöld Tömb - élhetőbb panel kampányunk keretében elkészített oktatóposzter sorozatunk negyedik eleme az egészség- és környezettudatos vásárlás témájára hívja fel a figyelmet, s azt hangsúlyozza, hogy mennyire fontos az egyéni döntés abban, milyen minőségű és értékű élelem kerül az asztalunkra.

Zöld Tömb oktatóplakátok - Energiatakarékosság

Energia ZT oktatóplakát
A Zöld Tömb - élhetőbb panel kampányunk keretében elkészített oktatóposzter sorozatunk harmadik eleme az energiatakarékosság témáját vezeti be - néhány olyan gyorsan és könnyen megtehető lépés ábrázolásával, melyek segítségével jelentős energia-megtakarítást érhetünk el.

Zöld Tömb oktatóplakátok - Hulladék csökkentés

Szelektív hulladékgyűjtés
A Zöld Tömb - élhetőbb panel kampányunk keretében elkészített oktatóposzter sorozatunk második eleme a szelektív hulladékgyűjtésre hívja fel a figyelmet; de az iskolai beszélgetésekhez összegyűjtött ötlettárunkban számos további, jól bevált hulladék csökkentési gyakorlat megvitatását és kipróbálását is ajánljuk.

Zöld Tömb oktatóplakátok - Élettér zöldítés

Élettér zöldítés oktatóplakát
A Zöld Tömb - élhetőbb panel kampányunk keretében, kampánytémáinkoz igazodóan szemléletformáló plakátokat készítettünk. Az 5 plakátból álló sorozat itt bemutatott eleme az élettér zöldítés témáját járja körül. Színes és figyelemfelkeltő plakátjainkkal a címben kiemelt témák tanórai vagy tanórán kívüli feldolgozásához, az arról való beszélgetéshez szeretnénk kiindulópontot, képanyagot, ötleteket nyújtani általános iskola felső tagozatos tanulók és pedagógusaik számára.

Takarékos otthon - Zöld Tömb – üzenethordozó kampánymatricák

Gyűjts szelektíven!
Kampánytémáinkat a gyerekek és családok számára készített, hazavihető kellékek segítségével igyekeztünk vonzóvá tenni. Matricáink, ajándéktárgyaink tervezésekor a játékosság és az ötletesség mellett fontos szempont volt a használhatóság, a praktikusság, az üzenethordozó érték; s lehetőség szerint az újrahasznosított alapanyag is. Matricáink az otthoni takarékoskodásra ösztönöznek, legyen szó akár vízről, energiáról, vagy a kidobásra ítélt tárgyak mennyiségéről.

Zöld Tömb tavaszi kampánynapi előadások - lapozható formában

Részlet a tudatos fogyasztás előadásból
„Zöld Tömb – élhetőbb panel" családi élettér- és életmód zöldítő kampánya keretében a Budapesti Művelődési Központ április 28-ai, tavaszi családi kampánynapján egész napos programsorral adott ízelítőt az energiatakarékosság, a környezetkímélőbb háztartásvezetés és a tudatosabb vásárlás témaköréből. A kampánytémákat délutáni előadások keretében részletesebben is megismerhették az érdeklődők. A vetítéseket lapozható formában olvasóink számára is elérhetővé tettük.

Őszi kampánynapunkon elhangzott előadásaink - letölthető formában

Részlet a közösségi tértervezés előadásból
2011 őszén megrendezett családi kampánynapunkon rendhagyó fogadóórák keretében, meghívott szakértők közreműködésével, villámelőadások formájában foglalkoztunk a szerethető, tiszta nagyváros kérdéskörével. A célhoz közelebb vezető megoldások közül ismertettük Újbuda zöld programját, a társasházi komposztálás lehetőségeit, a közterek megújításának jó gyakorlatait, s a városi zöldítés és a közösségi szerveződésű események rokonszenves, már kipróbált példáit.

Vásárolj okosabban! – Panel Álom témahetünk beszámolója

Vásárolj okosabban
Éves iskolai programsorozatunkat az októberi élhetőbb, zöldebb környezet kreatív megjelenítése, majd a januári hulladék megelőzési és energiatakarékossági gyakorlatok kipróbálása után, márciusban a tudatosabb vásárlás témájával zártuk. A zárótéma feldolgozásában segítségünkre voltak a Tudatos Vásárlók Egyesületének foglalkozásvezetői, akik 5–8. osztályos gyerekekkel járták körül – játékok, beszélgetés, szemléltető gyakorlatok segítségével, 5 tanóra erejéig – az egészségtudatosabb és környezetkímélőbb vásárlás lehetőségeit.

Panel bentről témahét - Játékos módszerekkel a hulladék-megelőzésért és az energiatakarékosságért

  Panel bentről témahét
2012. január 16. és 20. között 5 partneriskolánkban voltunk jelen Zöld Tömb – élhetőbb panel kampányunk soron következő programjával, egy teljes tanítási napot felölelő rendhagyó foglalkozás alkalmával. Témanapjainkon 4–6. osztályos tanulók vettek részt, akiknek az első félévet záró utolsó héten – lazításképpen, az órarendjükben foglaltak helyett – játék, filmnézés, kreatív alkotómunka és kutatóprojekt jutott osztályrészül; mindez persze a hétköznapi, gyakorlati, alkalmazható környezetvédelem jegyében

12 lépés a tudatos vásárlás és egészséges étkezés felé

Egészséges étkezés
A tudatos vásárlás arról szól, hogy nem választunk olyan terméket amely környezetszennyező, energiapazarló, nem adjuk a pénzünket olyan vállalatoknak, akik nem törődnek a természettel, a munkavállalóik jogaival, a helyi lakosokkal, a fogyasztók egészségével. Amikor csak lehet vásároljunk helyi termelőktől vagy társadalmi felelősséget vállaló cégektől, hasznos, egészséges és környezetbarát termékeket.

Miért probléma a hulladék? – gondolatébresztő háttércikkünk

Teknős műanyag hulladékkal
A túlzott mértékű hulladék termelésről, s az úton-útfélen látható szemétkupacok által okozott környezeti problémákról, a hulladékok kezelésének módjairól is érdemes beszélgetni a gyerekekkel - a saját egészségük és jövőjük érdekében. A probléma érzékeltetéséhez nyújt segítséget az alábbi cikkünk néhány gondolata és kérdés felvetése.

Panel Kintről – Kreatív várostér modellezés - Alkotóhetünk összes háttéranyaga egy helyen

Címkék: élhető város
Kreatív lakóhely átalakítás
A partneriskoláinkban megvalósult közösségi alkotómunka háttéranyagait, felvezető tartalmait ajánljuk az érdeklődő olvasók figyelmébe. A böngészni valókat az élhetőbb, zöldebb város, a közösségi tervezés, az ökodizájn tárgytervezés, valamint a lakóhely és lakótelep szépítés témaköréből szemezgettük.

Játék

Hasznos

Címkék

  • BMK Ifjúsági szolgáltatások
  • Zöld Tömb Módszertani kiadvány
  • Magyar Zöld Oldalak