Zöld tömb módszertan

Takarékos otthon - Zöld Tömb – üzenethordozó kampánymatricák

Gyűjts szelektíven!
Kampánytémáinkat a gyerekek és családok számára készített, hazavihető kellékek segítségével igyekeztünk vonzóvá tenni. Matricáink, ajándéktárgyaink tervezésekor a játékosság és az ötletesség mellett fontos szempont volt a használhatóság, a praktikusság, az üzenethordozó érték; s lehetőség szerint az újrahasznosított alapanyag is. Matricáink az otthoni takarékoskodásra ösztönöznek, legyen szó akár vízről, energiáról, vagy a kidobásra ítélt tárgyak mennyiségéről.

Zöld Tömb tavaszi kampánynapi előadások - lapozható formában

Részlet a tudatos fogyasztás előadásból
„Zöld Tömb – élhetőbb panel" családi élettér- és életmód zöldítő kampánya keretében a Budapesti Művelődési Központ április 28-ai, tavaszi családi kampánynapján egész napos programsorral adott ízelítőt az energiatakarékosság, a környezetkímélőbb háztartásvezetés és a tudatosabb vásárlás témaköréből. A kampánytémákat délutáni előadások keretében részletesebben is megismerhették az érdeklődők. A vetítéseket lapozható formában olvasóink számára is elérhetővé tettük.

Őszi kampánynapunkon elhangzott előadásaink - letölthető formában

Részlet a közösségi tértervezés előadásból
2011 őszén megrendezett családi kampánynapunkon rendhagyó fogadóórák keretében, meghívott szakértők közreműködésével, villámelőadások formájában foglalkoztunk a szerethető, tiszta nagyváros kérdéskörével. A célhoz közelebb vezető megoldások közül ismertettük Újbuda zöld programját, a társasházi komposztálás lehetőségeit, a közterek megújításának jó gyakorlatait, s a városi zöldítés és a közösségi szerveződésű események rokonszenves, már kipróbált példáit.

Vásárolj okosabban! – Panel Álom témahetünk beszámolója

Vásárolj okosabban
Éves iskolai programsorozatunkat az októberi élhetőbb, zöldebb környezet kreatív megjelenítése, majd a januári hulladék megelőzési és energiatakarékossági gyakorlatok kipróbálása után, márciusban a tudatosabb vásárlás témájával zártuk. A zárótéma feldolgozásában segítségünkre voltak a Tudatos Vásárlók Egyesületének foglalkozásvezetői, akik 5–8. osztályos gyerekekkel járták körül – játékok, beszélgetés, szemléltető gyakorlatok segítségével, 5 tanóra erejéig – az egészségtudatosabb és környezetkímélőbb vásárlás lehetőségeit.

Panel bentről témahét - Játékos módszerekkel a hulladék-megelőzésért és az energiatakarékosságért

  Panel bentről témahét
2012. január 16. és 20. között 5 partneriskolánkban voltunk jelen Zöld Tömb – élhetőbb panel kampányunk soron következő programjával, egy teljes tanítási napot felölelő rendhagyó foglalkozás alkalmával. Témanapjainkon 4–6. osztályos tanulók vettek részt, akiknek az első félévet záró utolsó héten – lazításképpen, az órarendjükben foglaltak helyett – játék, filmnézés, kreatív alkotómunka és kutatóprojekt jutott osztályrészül; mindez persze a hétköznapi, gyakorlati, alkalmazható környezetvédelem jegyében

12 lépés a tudatos vásárlás és egészséges étkezés felé

Egészséges étkezés
A tudatos vásárlás arról szól, hogy nem választunk olyan terméket amely környezetszennyező, energiapazarló, nem adjuk a pénzünket olyan vállalatoknak, akik nem törődnek a természettel, a munkavállalóik jogaival, a helyi lakosokkal, a fogyasztók egészségével. Amikor csak lehet vásároljunk helyi termelőktől vagy társadalmi felelősséget vállaló cégektől, hasznos, egészséges és környezetbarát termékeket.

Miért probléma a hulladék? – gondolatébresztő háttércikkünk

Teknős műanyag hulladékkal
A túlzott mértékű hulladék termelésről, s az úton-útfélen látható szemétkupacok által okozott környezeti problémákról, a hulladékok kezelésének módjairól is érdemes beszélgetni a gyerekekkel - a saját egészségük és jövőjük érdekében. A probléma érzékeltetéséhez nyújt segítséget az alábbi cikkünk néhány gondolata és kérdés felvetése.

Panel Kintről – Kreatív várostér modellezés - Alkotóhetünk összes háttéranyaga egy helyen

Címkék: élhető város
Kreatív lakóhely átalakítás
A partneriskoláinkban megvalósult közösségi alkotómunka háttéranyagait, felvezető tartalmait ajánljuk az érdeklődő olvasók figyelmébe. A böngészni valókat az élhetőbb, zöldebb város, a közösségi tervezés, az ökodizájn tárgytervezés, valamint a lakóhely és lakótelep szépítés témaköréből szemezgettük.

Játék

Hasznos

Címkék

  • Kirándul.hu
  • BMK Zöld foglalkozások óvodásoknak
  • Magyar Zöld Oldalak