Ajánlott módszertan - Környezetünk

Land Art - Környezeti nevelés és szemléletformálás a művészet eszközeivel Bernáth Alex tanulmánya, ÚPSZ

Land art
A tanulmány a környezeti szemléletformálás egyik lehetséges útjával, a Land Art módszerével ismertet meg. A leginkább tájművészetként vagy zöld művészetként fordítható módszer összekapcsolja a környezeti és művészi tájformáló tevékenység szándékát. A Land Art effektíven és hatékonyan vizualizál gondolatokat és problémafelvetéseket a lakott, civilizációs térben, szemléletformálási óráit azonban legszívesebben a „civilizálatlan" természetbe viszi ki, mert vizsgálódásának ez az igazi, mélyből táplálkozó helyszíne.

Kié itt a tér? –Tudástár a nagyvárosi térrendezésről és tér-kihasználásról

Kié itt a tér?
A Független Ökológiai Központ interaktív, látványos grafikai megoldásokra építő, rendkívül szimpatikus szemléletet tükröző honlapja átfogó és érzékenyítő háttértudást ad a várostervezés folyamatához, a városi tér értelmezéséhez, a teret alkotó elemek és a használati módot alakító folyamatok megismeréséhez. Közvetve olyan kérdésekre is választ ad, hogyan simulhat összhangba az épített tér és a zöld környezet, miből áll össze egy nagyvárosi tér, hogyan alakíthatjuk azt a közösség érdekének megfelelően és a környezet megóvásának szellemében.

MK-Kisokos a biztonságos bringázásért

Bringázz örömmel!
Bringázni jó! S nem csak jó, de sokszor egyszerűbb, gyorsabb, rövidtávon hatékonyabb, olcsóbb is. Sőt, a környezetkímélőbb és az egészséget, a mozgás fontosságát szem előtt tartó életmódnak is fontos része. A Magyar Kerékpárosklub bringa-kisokosa kifejezetten abban szeretne segíteni, hogy Neked is sok örömet okozzon a kerékpározás. Összeállításában sok olyan barát segítette a szervezetet, aki hosszú évek óta teker az úton, túrázik családjával biciklin, vagy a kerékpársport az élete. Az ő tapasztalataikat gyűjtötték össze, hogy Neked már ne kelljen a saját károdon tanulni.

Mi az épített környezeti nevelés?

Épített környezetünk
A Kultúraktív Egyesület bemutatkozó anyagát és élőszereplős, városépítő társasjátékát ajánljuk. Az épített környezeti nevelés sem mint szókapcsolat, sem mint tudományterület nem létezik. Magyarországon. Még. Az angol „civic education in architecture", „built environment education", illetve a német "architekturvermittlung" megfelelőjeként használjuk jobb híján. A fölsorolt nemzetközi szakkifejezéseknek ugyan számos nyelvben megtalálhatóak a megfelelőik, de magyarra nehéz lefordítani őket, mivel fogalmi szinten is alig léteznek. Pedig Magyarországon is egyre több olyan program, kezdeményezés van, amelyek leírására használhatnánk őket. Mi a számos fölmerülő lehetőség közül (várospedagógia, épített környzetei nevelés, építészetközvetítés, városközvetítés) az épített környezeti nevelést választottuk.(Kultúraktív Egyesület)

Hogyan varázsoljunk újjá egy közteret? – Kézikönyv a jól működő közösségi terek kialakításához

Köztér
Az Ökotárs Alapítvány szerkesztésében megjelent, közterekről s azok kialakításáról, funkciójáról szóló könyv alapját egy amerikai szervezet munkatársai által írt gyűjtemény adja. A benne leírt problémák azonban nemcsak az Egyesült Államokban érvényesek – ha időben később és másként, de Magyarországot is elérték.

Bővebben egy új közösségteremtő színtérről, a városi kertekről és kertészkedésről - Városi Kertek Egyesület

Városi Kertek Egyesület
A Városi Kertek Közhasznú Egyesület tanulmánya a városi kertészkedésről, annak történetéről, kulturális, társadalmi, rekreációs, egészségmegőrző és környezetvédelmi hatásairól szól. A cikk kitér a városi kertek kialakításának feltételeire, tervezési, szervezési hátterére, eszközigényére, szociális, közösségformáló vetületére s karbantartására is.

A városok zöldítésének lehetőségei - A Levegő Munkacsoport – Lélegzet Alapítvány 2008-as, városzöldítési esettanulmányokat összegyűjtő kiadványa

Város zöldítés
Nagyvárosaink élhetőségét jelentős mértékben a zöldfelületek aránya, azok minősége határozza meg. Budapest belső területein nagyon alacsony a parkok aránya, az utcákat ritkán szegélyezi a természet közelségének érzetével nyugtató hatású vegetáció. Sajnos a meglévő zöldterületek, fasorok kezelése és megfelelő kondícióban tartása is sok kívánnivalót hagy maga után. Ennek a problémának a megoldását kívánta segíteni a Lélegzet Alapítvány és a Levegő Munkacsoport 2007-es Zöld Levél Programja, s a programot követően megjelentetett kiadvány is.

Játék

Hasznos

Címkék

  • BMK Ifjúsági szolgáltatások
  • Szelektiv.hu
  • Kirándul.hu