"Öko-panel" - Zöld Tömb interaktív fenntarthatósági oktatóposzter

Címkék: öko-háztartás
Öko-panel Az iskolák számára készített, panel környezetet ábrázoló poszterünk jellemzője, hogy mágneses felületével és a poszterre helyezhető, cserélhető mágnesképek segítségével mind az öt nagyvárosi környezeti téma (élettér zöldítés, hulladék csökkentés, energiatakarékosság, tudatos vásárlás, ökoháztartás jellemzői) végigtárgyalható, játékos formában. A játékot eltérő mélységű és más-más hangsúlyú magyarázat kíséretében kisebb és nagyobb gyerekek, sőt, családok számára is ajánljuk. Az oktatótábla rendezvények, iskolai és életmód napok, táborok programelemeként is jó szolgálatot tehet.


Az A0 méretben készült poszter háttérképe lehetőséget nyújt arra, hogy bemutassa a panellakás belső
tereiben a lakosok által is – egy kis odafigyeléssel – könnyen elvégezhető lépéseket, amelyek a környezetünk védelmét szolgálják.

A háttérkép nagyméretű ablaka kitekintést enged a panelházak környezetére, így ezen keresztül a gyerekek berendezhetik a külső tereket is, átbeszélve a panelkörnyezetben jellemző környezeti problémákat és azok megoldási, javítási lehetőségeit.

A poszter interaktív jellege következtében lehetőséget nyújt összehasonlítások végzésére is.
Témakörönként feltehetjük a nem megfelelő és az azt helyettesítő, ajánlott eszköz, tevékenység, gyakorlat, tárgy, jobb választás ikonját. (A problémát és a lehetséges megoldást képpárok jelenítik meg, egymásnak megfeleltethető módon.) Ezzel a gyerekek maguk előtt láthatják, így könnyebben megérthetik azokat a lehetőségeket, amelyekkel saját maguk és családjuk is megtehet a panelkörnyezeten belül az energiatakarékosság, a hulladékcsökkentés, az átgondoltabb vásárlás és az élhetőbb környezet védelme érdekében.

Az A0-ás méret biztosítja, hogy a poszter segítségével lefolytatott játék mind az osztályteremben, mind a nagyobb méretű közösségi terekben is látható és élvezhető legyen. A poszter kialakítása szabadtéri használatot is lehetővé tesz; így jó szolgálatot tehet táborok, kulturális rendezvények, életmód napok, tematikus iskolai programok elemeként is.

A poszter, azaz lakóhelyünk a játék elején:


Öko-panel alapkép


Poszterünk, azaz lakóhelyünk a környezettudatos lakosok jó választásainak megfelelően átalakítva, megszépítve vagy megtisztítva:


Egy valóban öko-panel

Játék

Hasznos

Címkék

  • Zöld Tömb Módszertani kiadvány
  • Kirándul.hu
  • Magyar Zöld Oldalak