Öko-háztartás

Szappankészítés házilag 2.

Címkék: öko-háztartás
Szappankészítés házilag 2.
Írásunkban a szappankészítéshez szükséges eszközökről és más fontos tudnivalókról lesz szó. Kérdéseinkre ezúttal is Hosszúné Marku Alexandra, lelki nevén Csandra dévi dászi válaszol.

Szappankészítés házilag

Címkék: öko-háztartás
Szappankészítés házilag
Cikkünkben a szappankészítés témakörét járjuk körbe. Aki most is segít eligazodni a házikencék titokzatos világában: Hosszúné Marku Alexandra (lelki nevén Csandra dévi dászi). Szó esett már korábban a használt étolajból készült mosószappanodról.

Mivel helyettesíthető a nátronlúg?

Címkék: öko-háztartás
Egy korábban megjelent cikk kapcsán fontos kérdés érkezett egy kedves olvasónktól. A téma iránti nagy érdeklődésre való tekintettel Hosszúné Marku Alexandra (Csandra dévi dászi), zöld háztartást vezető munkatársunk válaszát honlapunkon is közzétesszük.

Természetes hangyairtó

Természetes hangyairtó
Új lakás, új kihívások, új hangyák. Uralhatónak tűnik a helyzet, de azért nem örültem.

Készítsen természetes kézkrémet egyszerűen!

Kézkrém készítése házilag
Ismét egy gyors és hatásos házi recept: ahogyan már megszokhatta, ebben is csak természetes összetevők vannak, és igen, ez is rendkívül olcsón elkészíthető. Mutatunk receptet száraz és ekcémás bőrre, illetve egy egyszerű hidratálót is. Bónusz: mindezek testápolónak is tökéletesek.(Divany.hu)

Kell-e félni a fluortól?

 Kell-e félni a fluortól?
Ajánlott-e a fogkrémet fluormentesre cserélni? Fogyasszon-e a várandós nő fluort tartalmazó ásványvizet? Alacsonyabb lesz-e a gyerek IQ-ja, ha lenyeli a fogkrémet? Tények és tévhitek a fluorról.

Konyhai újrahasznosítás A-tól Z-ig

Konyhai maradékok
A konyhai újrahasznosítással csökkented az élelmiszerhulladékot, és a kreativitásodat is nap mint nap kiélheted. Élelmiszer és különféle konyhai maradékok okos felhasználása a Tudatosvasarlo.hu ötletei alapján.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület Esélyt az életnek programja - az élelmiszerhulladék csökkentéséért

Takarékosság az élelmiszerrel
A növekvő mennyiségű élelmiszer-hulladék nemcsak a pénztárcánknak árt. Komoly társadalmi és környezeti károkat is okoz. Az Esélyt az életnek program weboldalának célja, hogy segítsen az érdeklődőknek tájékozódni, s jó ötletek segítségével csökkenteni a háztartásában kidobott ennivaló mennyiségét.

Hogyan fedezzük fel a háztartásban a megelőzést és takarékosságot szolgáló megoldásokat?

Címkék: öko-háztartás
Expedíciózz a háztartásban!
A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata Expedíciózz a háztartásban című kampányához készített letölthető füzetek segítségével könnyűszerrel felfedezhetjük a környezettudatosabb életmódhoz szükséges megoldásokat, technológiákat és eljárásokat, melyeket kisebb-nagyobb erőfeszítéssel, de mi magunk is alkalmazhatunk háztartásunkban.

Készítsd magad – őszi/téli ötlettár

Címkék: élelmiszer, életmód
Tartósítás
Az őszi gyümölcs betakarítási szezon közepén járunk, de egy jó háziasszonynak már gondolnia kell a téli napokra is. A friss zöld javak hiányában, vagy azokat kiváltva télen is számos tápláló finomság kerülhet az asztalunkra, ha az előkészítésre áldozunk egy kis időt. Természetesen ezúttal is a házilag, saját ízlés szerint, jó minőségű alapanyagokból készített ételek mellett tesszük le a voksunkat. A befőzési időszak sikeréhez szeretnénk hozzájárulni mi is néhány vitamindús, laktató finomság, ínycsiklandozó édesség, télálló csemege elkészítési módjának közreadásával.

Tippek öko-lábnyom csökkentésre

Öko-lábnyom csökkentés
Ma már sokszor használjuk az öko-lábnyom fogalmát; de egy mondat erejéig talán mégis érdemes visszautalni a kifejezés mögöttes tartalmára. Az öko-lábnyom azt számszerűsíti, milyen nagyságú terület nyersanyag és erőforrás készlete tudja kiszolgálni egy ember vagy egy ország megszokott életszínvonalát. Mivel a természeti javaink egy része nem, más része pedig csak a felhasználás mértékénél lassabb ütemben képes megújulni - az élet minden területén érdemes takarékoskodnunk, spórolnunk, kíméletes használatra, átgondoltabb fogyasztásra törekednünk. A Láss zölden oldal ehhez egészen kézenfekvő, napi praktikák sorát gyűjtötte egybe nekünk.

10 dolog, amit tehetsz a környezetedért!

Zárd el a csapot!
A környezetvédelem nem csak a felnőttek dolga! A Földet és a környezetedet, ugyanis valószínűleg te tovább fogod használni, mint a szüleid! Most 10 egyszerű és olcsó praktikát mutatunk be, amellyel te is tehetsz a környezeted védelme érdekében!

Tartósítószer nélküli befőtt

Eper befőtt
A tartósítószer nélküli befőttekhez nem használunk kémiai tartósítószereket, ezért készítésükkor mindenképpen figyelembe kell venni néhány fontos szabályt.

Kavard, forrázd, csavard! A tartósítószer-mentes lekvárok főzésének rejtelmei…

Címkék: termelői piac
befőzés
Sokak a befőzést idejétmúlt, időigényes és macerás dolognak tartják. De lehet, hogy megéri az időráfordítást. Cikkünkben a natúr befőzéshez szükséges legfontosabb tudnivalókat mutatjuk be.

Takarítás természetes szerekkel!

Címkék: takarítás
Takarítás
Tavasszal mindenhol és mindenkiben feltámad a nagytakarítás iránti vágy. A tisztasági roham alól a konyha és a fürdőszoba sem menekülhet, de ma már tudjuk: a csillogó-villogó eredményhez nem feltétlenül kell a környezetre ártalmas szereket használnunk, és még a filozófia is segíthet a rendrakásban.

Városi veteményes: fűszerkert az ablakban

Fűszernövények a gangon
Fűszer- és gyógynövényeket termeszteni nagyon egyszerű, és a legjobb benne, hogy néhány cserép vagy balkonláda is elég hozzá. Merjünk belevágni!

Kreatív újrahasznosítás otthon - 1. rész

PET palackok - újra használatban
Sok olyan tárgy vagy anyag van, amiből akár otthon is új használati tárgyakat varázsolhatunk kis kreativitással, némi idő ráfordítással, és akár olcsó, vagy szinte ingyenes alapanyagokhoz juthatunk, felhasználhatjuk művészeti alkotásokhoz is. Nem feltétlenül lesz ettől környezetünk szedett-vedett, kis találékonysággal, szépérzékkel nagyon egyedivé és valóban széppé varázsolhatunk néhány hulladék fajtát.

Toxikus anyagok a házi porban

Otthon
Otthonainkban ma már folyamatosan ki vagyunk téve olyan por hatásának, amelyek egészségkárosító és a szervezetünkben felhalmozódó anyagokat tartalmaznak. Ezek között különösen veszélyesek a hormonhatású vegyületek, amelyek kis mennyiségben is ártalmasak lehetnek. Sajnos ez a helyzet egész Európát jellemzi, azonban reménykeltő, hogy magunk is tehetünk egészségünk megvédése érdekében.

Játék

Hasznos

Címkék

  • BMK Ifjúsági szolgáltatások
  • Szelektiv.hu
  • Magyar Zöld Oldalak