Éghajlítás földindulás 2. – könyvajánló (6–14 éveseknek)

Éghajlítás földindulás 2. Oktatási segédanyag általános iskolai pedagógusoknak, éghajlatváltozásról és az energiafelhasználásról. Óravázlatok és projektmunkák természetismeret, matematika, magyar és egyéb órákhoz.Szerző: Lohász Cecília (szerk.)
„Miért hullik ennyi eső? Mi az összefüggés az mp3-lejátszóm és a nyári hőség között? Hogyan védhetjük az éghajlatot az iskolában?” Minél inkább érezhetők az éghajlatváltozás hétköznapi életünket is érintő következményei, annál fontosabb a fiatalok megfelelő tájékoztatása.
Több, a közelmúltban készült felmérés közös tanulsága, hogy a hazánkban is tapasztalható egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek dacára viszonylag kevesen ismerik az éghajlatváltozás okait és további következményeit, akárcsak azt, hogy ezek ellen milyen konkrét lépések tehetők. A hatékony ismereterjesztéshez és szemléletformáláshoz az éghajlatváltozással kapcsolatos tények és több tudományterületet is érintő összefüggések feltárása mellett a megfelelő oktatási módszertan is kiemelkedő fontosságú. Az Energiaklub az iskolák részéről jelentkező egyre határozotabb igényre és elvárásokra építve, a Carl Rogers Személyközpontú Iskolával együtműködésben készítete el legújabb kiadványait.

MIRŐL ÉS KIKNEK SZÓL EZ A KIADVÁNY?
Az oktatási segédanyag az éghajlatvédelem összetet témáját olyan könnyebben oktatható részterületekre bontja szét, mint például az energia és az energia fogalma; hogyan bánjunk és takarékoskodjunk az energiával, illetve mi mindent érdemes tudni a megújuló energiaforrásokról. A téma sokszínűsége és aktualitása miattaz anyag nemcsak a természetudományokat oktató tanároknak szolgál hasznos ötletekkel: óravázlatai és feladatai a matematika-, magyar-, dráma- vagy a rajzóra menetébe is beilleszthetők.

Tartalomjegyzék:
Az általános iskolák 1−2. osztályosai számára
Mit tudsz a Napról? – ismerkedőóra Ismerkedés a napenergiával – kísérletek Napozzunk! – feladatsor a téma feldolgozásához Mit üzen a szél? – projektterv Vizes kirándulás – ötletek, játékok egy külsős programhoz

Az általános iskolák 3−4. osztályosai számára
Megújuló energiaforrások – óraterv Energia körülöttünk – feladatlapok Otthon az energiában – óraterv Társasjáték-készítés – projektnap Az általános iskolák felső tagozatos osztályai számára Energia tegnap, ma, holnap – óraterv Energiaforrások – feladatsor a téma Mi történik? – kísérletek, megfigyelések Keresd az információt! – óravázlat Árad az energia − drámás, mozgásos játékok Falunap – drámaóra Természeti katasztrófák – projektnap Lépjünk akcióba! – projektvázlat

Az oktatási segédanyag A4es méretű, színes borítós, belül fekete fehér 92 oldalas, spirálozott kiadvány. A kiadvány megjelenését a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatta.
A kiadvány és a hozzá kapcsolódó négy oktatóplakát (megújuló és nem megújuló energiaforrások, energiahatékonyság, éghajlatváltozás) (a készlet erejéig) ára: 4500 Ft + postaköltség.

A kiadvány, oktatóplakátokkal, éghajlatváltozási fóliacsomaggal és 15 db Mérd Magad munkafüzettel együtt 9200 Ft + postaköltség.

Megrendelhető az oktatas@energiaklub.hu e-mail címen.

Forrás: Energiaklub

Játék

Hasznos

Címkék

  • Zöld Tömb Módszertani kiadvány
  • Szelektiv.hu
  • Kirándul.hu