Éghajlítás földindulás 3. – könyvajánló (14–18 éveseknek)

Éghajlítás földindulás 3. – könyvajánló (14–18 éveseknek) Oktatási segédanyag középiskolai pedagógusoknak, éghajlatváltozásról és az energiafelhasználásról, angol-, biológia-, fizika-, matematika- és társadalomismeret-órákra. Szerző: Lohász Cecília.
„Miért hullik ennyi eső? Mi az összefüggés az mp3-lejátszóm és a nyári hőség között? Hogyan védhetjük az éghajlatot az iskolában?”
Minél inkább érezhetők az éghajlatváltozás hétköznapi életünket is érintő következményei, annál fontosabb a fatalok megfelelő tájékoztatása. Ehhez nélkülözhetetlenek a korosztályonként diferenciált, látványos, érthető oktatóanyagok.
Több, a közelmúltban készült felmérés közös tanulsága, hogy a hazánkban is tapasztalható egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek dacára viszonylag kevesen ismerik az éghajlatváltozás okait és további következményeit, akárcsak azt, hogy ellene milyen konkrét lépések tehetők.
A hatékony ismereterjesztéshez és szemléletformáláshoz az éghajlatváltozással kapcsolatos tények és több tudományterületet is érintő összefüggések feltárása mellet a megfelelő oktatási módszertan is kiemelkedő fontosságú.
Az Energiaklub az iskolák részéről jelentkező egyre határozotabb igényre és elvárásokra építve, a Rogers Személyközpontú Iskolával együtműködésben készítete el legújabb kiadványait.

A segédanyag az éghajlatvédelem összetet témáját olyan könnyebben oktatható részterületekre bontja, mint például az energia és az energia fogalma; hogyan bánjunk és takarékoskodjunk az energiával; illetve mi mindent érdemes tudni a megújuló energiaforrásokról. A téma sokszínűsége és aktualitása miat az anyag nem csak a természetudományokat oktató tanároknak szolgál hasznos ötletekkel: óravázlatai és feladatai a matematika-, társadalomismeret- vagy az angolóra menetébe is beilleszthetők.

Tartalomjegyzék
Biológia
Energia – élő rendszerek és gépek működése
Ha a klíma változik, minden változik

Társadalomismeret
Klímaváltozás – Kiotón innen és túl
Energia kell – de honnan és milyen áron?

Angol
Energy resources
Energy use and CO2 emission
Climate Change: causes and impacts
Vocabulary on Climate Change and Energy

Matematika
Hőmérsékletmérések
Ételkalkulátor – kalória és szén-dioxid-kibocsátás

Fizika
Az energia szállítása, felhasználása
Az üvegházhatás

Az oktatási segédanyag A4-es méretű, belül fekete fehér, 68 oldalas kötött kiadvány. A kiadvány megjelenését a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatta. A kiadvány és a hozzá kapcsolódó négy oktatóplakát (megújuló és nem megújuló energiaforrások, energiahatékonyság, éghajlatváltozás) ára: 3500 Ft + postaköltség.

Megrendelhető az oktatas@energiaklub.hu email címen.

Forrás: Energiaklub

Játék

Hasznos

Címkék

  • Szelektiv.hu
  • Zöld Tömb Módszertani kiadvány
  • BMK Ifjúsági szolgáltatások